Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday: Things That Make Me Pick Up a Book

56567319_369960170519474_8945117413737758720_n

I dag besvarer vi denne uges Top Ten Tuesday, der handler om hvad der får os til at tage en bog ned fra hylden og læse den. Præmissen for at læse en bog er naturligvis forskellig fra person til person, og fra bog til bog, men der er nu alligevel nogle træk, der går igen, hvis vi tænker over det.

1) Forsidecover: Vi må indrømme, vi ikke er helt uden fordomme, når det kommer til at dømme en bog på dens forside. Ofte er forsiden ens første møde med bogen, og måske har man ikke engang fået læst titlen endnu, før man allerede har dannet sig det første indtryk. En god forside betyder bare meget, men det er også trist at tænke på, hvilke bøger vi kunne være gået glip af, blot fordi vi dømte for hårdt for hurtigt.

2) Popularitet: Ikke alt der er populært er godt, og ikke alt der er godt er populært. Men det er dog et ret godt pejlemærke. Især hvis bogen er populær hos de samme mennesker, man før har været enige med.

3) Bagsidetekst: Ens første reelle indblik i historien foregår oftest på bagsiden af bogen. Fanger teksten os her, læser vi højst sandsynligt videre – også hvis eksempelvis forsiden har store mangler!

4) Forfatter: Man føler sig altid lidt mere tryg ved at læse noget af nogen, man allerede kender. Man kender stilen, ved de kan skrive og stykke et godt plot sammen. Selvfølgelig er der frygten for, at det ikke kan blive lige så godt som sidst, men stadig!

5) LGBTQ+ karakterer: Fordi verden stadig mangler flere af den type historier og historier med den type mennesker ❤

6) Genre: Vi vælger naturligvis også bøger efter hvilke genrer, vi nyder at læse, og holder øje med nye bøger indenfor dem. Er det koblet med en forfatter, man allerede kender, så er der dobbelt point!

7) Mytologi: Det er ikke nogen hemmelighed, at én af os er lidt af en sucker for mytologi og gerne læser alt, hvad hun kan komme i nærheden af, der bruger klassisk mytologi som omdrejningspunkt. Derfor kan hun også sagtens købe bøger med mytologi, uden at vide noget om dem, bare fordi det er mytologi. Græsk er helt klart favoritten.

8) Væsner: Denne falder lidt i tråd med mytologi og genre. Camilla sluger nemlig også alt, der indeholder zombier. Og samtidig har hun lidt en guilty pleasure følelse omkring alt, der indeholder havfruer og havfolk. Mette er lidt forelsket i vinger, hvad end det er engle eller lignende væsner, der bærer dem, og har læst bøger udelukkende fordi forsiden lokkede med fjer! Det er dog for det meste endt i skuffende læseoplevelser…

9) Klassiske eventyr: Hvem kan ikke lide eventyr? De er velkendte, man ved, hvad man kan forvente, fordi de følger den samme model og ofte har en eller anden morale til sidst. Derfor kan vi godt finde på at købe de klassiske eventyr eller bedre endnu, nyfortolkningerne af dem, uden egentlig at vide noget andet om bogen.

10) Anbefaling: Sidst, men ikke mindst, vælger vi også at læse bøger, fordi de er blevet anbefalet personligt af venner eller familie. De kender os bedst, har lagt øre til vores rablen om bøger og ved derfor sikkert lidt om, hvad vi godt kan lide.

Hvad får dig til at tage en bog ned fra hylden?

Litteraterne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s