Skrivetips

Skrivetip #4

Vinter TBR (3)

Tekstens tempo har stor betydning for læserens oplevelse af historien, men det kan være svært at fremskrive det rigtige tempo til en given scene. Denne måneds skrivetip handler altså om

Tempo

Når det kommer til tempo, er der mange aspekter, der har indvirkning. Man kan blandt andet snakke om fortælletempo, der handler om, hvor meget der sker i fortællingen i forhold til, hvor lang tid den strækker sig over. Dette tempo kan være både for højt eller for lavt. Men man kan også snakke om det egentlige tempo i selve tekstens sprog. Efterlades læseren med en følelse af at have løbet efter bussen, eller er det mere søvndyssende? Dette tempo kommer i høj grad an på, hvad du vil med din tekst, og hvad du forsøger at fortælle.

Er du i gang med en scene, hvor der skal være stigende spænding, en afsløring eller måske en forfølgelse, vil det være oplagt at sørge for et hurtigt tempo, så læseren også får følelsen af den stigende spænding og efterlades ude på kanten af stolen. Mens en scene, hvor der udvikles et nært venskab mellem to personer, eller hvor den idylliske natur beskrives, ville være bedst beskrevet i et langsomt tempo. Hvor læseren får lov til at danne sine egne billeder.

Men hvordan gør man så det? Til det hurtige tempo er det en idé at sørge for korte sætninger. Flere punktummer end kommaer. Og væk med for mange beskrivelser. På denne måde øger du læserens læsetempo i takt med fortællingens tempo, og det skaber en hektisk og hæsblæsende følelse i tråd med handlingens hektiske scene. Til det langsomme tempo kan man med fordel udpensle beskrivelserne langt mere og lave længere sætninger, som udfolder sig med ekstra informationer, der ikke nødvendigvis er vigtige for kernen i historien, men netop sørger for at fremme stemningen og tempoet. (længden skal være inden for rimelighedens grænse selvfølgelig 😊). Med et langsomt tempo skabes billeder hos læseren, der kan læne sig tilbage og nyde udfoldelsen af historien uden jag. I et hurtigt tempo kan man sørge for at bruge langt flere verber og gøre det dynamisk, mens man med fordel kan bruge mange adjektiver og gøre det langsomme tempo statisk.

Vi synes i hvert fald, at tempoet er værd at tænke over og arbejde med i sin tekst.

God skrivelyst
Litteraterne

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s