Skrivetips

Skrivetip #2

vinter tbr (1)

Årets første skrivetip handler om adjektiver. Adjektiver er gode at bruge, og de er helt fantastiske, når det kommer til beskrivelser af steder og personer. Men man kan nemt komme til at bruge for mange og gøre dem overflødige. Hvornår er nok nok? Vores råd?

Vælg adjektiver med omhu

Du kommer nok ikke udenom at bruge adjektiver, når du gerne vil beskrive miljøet eller en bestemt karakter, men overvej alligevel hvor meget, du vil fylde på. Læseren skal kunne se stedet eller personen for sig, men der skal også være plads til, at de selv fylder tomme pladser ud. Hvis synsvinklen er lagt hos en bestemt karakter, så overvej gerne hvad netop den karakter ville lægge mærke til. På den måde bliver beskrivelsen mere flydende og føles ikke kun som en beskrivelse, der sætter scenen, men også som noget, der kan give indsigt i den karakter, hvis øjne vi ser fra.

Det handler også om at finde ud af, om adjektiverne overhovedet er nødvendige i en given sætning, eller om det siger sig selv. Et eksempel er, at du skriver, en vandpyt er lille. Her kan du med fordel droppe ordet ‘lille’, da ordet allerede er forbundet med vandpyt. Fokuser i stedet her på andre adjektiver. Det samme gør sig gældende ved eksempelvis en hytte, der i forvejen er forbundet med at være lille. Det betyder ikke, man ikke kan bruge ordet i den sammenhæng, men det kan være godt at overveje, om der er bedre og mere sigende ord til beskrivelsen af netop den vandpyt eller hytte.

God skrivelyst

Litteraterne

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s